آراد آهن اسپادانا

بازار آهن در دستان شماست

031-34055

انواع نبشی

انواع نبشی
۵/۵ - (۲ امتیاز)

پروفیل‌ها از پرمصرف‌ترین مقاطع فولادی به شمار می‌روند که در بسیاری از صنایع مثل ساختمان سازی، خودروسازی و غیره کاربردهای فراوانی دارند.

 این مقاطع فولادی براساس شکل ظاهری به دو دسته‌ی پروفیل‌های باز و بسته تقسیم‌بندی می‌شوند. از جمله پروفیل‌های باز می‌توان به انواع نبشی، ناودانی، پروفیل سی و غیره اشاره کرد که هر کدام نقش مهمی را در صنعت ایفا می‌کنند.

 در این مقاله قصد داریم که به صورت اختصاصی به این موضوع بپردازیم که انواع نبشی چیست. با ما همراه باشید.

انواع نبشی چیست؟

انواع نبشی نوعی پروفیل باز هستند که دو ضلع تشکیل می‌شوند که با هم زاویه ۹۰ یا ۴۵ درجه دارند. از نظر هندسی شکل این پروفیل‌ها شبیه به حرف V یا L انگلیسی است.

 دو ضلع انواع نبشی را اصطلاحا بال می‌نامند. ضخامت و اندازۀ این بال‌ها از مهم‌ترین مشخصات فنی انواع نبشی به شمار می‌رود؛ چرا که با قیمت آن رابطه‌ی مستقیمی دارد.

می‌توان این پروفیل را یکی از پرمصرف‌ترین Profileهای باز دانست که به ویژه در صنعت ساختمان‌سازی به صورت تکی یا دوبل مورد استفاده‌های فراوانی قرار می‌گیرد. 

این پروفیل ریز نقش؛ اما مهم فولادی را می‌توان براساس معیارهای مختلفی دسته‌بندی کرد که در ادامه با انواع نبشی آشنا خواهیم شد:

انواع نبشی

انواع نبشی براساس شیوه تولید

برای تولید angle bar از دو روش مختلف استفاده می‌شود که بر همین اساس می‌توان انواع نبشی را در دو دستۀ پرسی و فابریک تقسیم بندی کرد. هر کدام از انواع نبشی مراحل تولید کاملا متفاوتی دارند.

فابریک

برای تولید انواع نبشی فابریک از شمش فولادی به عنوان ماده اولیه استفاده می‌شود. در این روش ابتدا شمش فولادی در کوره‌های مخصوص حرارت می‌بیند تا جایی‌که کاملا فرم‌پذیر شود.

 سپس شمش گداخته با عبور از زیر دستگاه‌های نورد به پروفیل‌هایی با سطح مقطع V یا L شکل تبدیل میشود. در این روش انواع نبشی با دقت و کیفیت بالاتری در مقایسه با روش دیگر، یعنی پرسی تولید می‌شوند و در نتیجه قیمت بالاتری هم پیدا می‌کنند.

پرسی

مواد اولیه که برای تولید انواع نبشی پرسی مورد استفاده قرار می‌گیرد، ورق سیاه فولادی است. در این روش ابتدا ورق فولادی را که معمولا دارای گرید ST37 و ضخامت زیر ۶ میلی‌متر است، در اندازه‌های مشخصی برش خواهند داد. سپس این ورق‌های برش خورده را توسط دستگاه‌های مخصوصی به نام رول فرمینگ به شکل نهایی پروفیل درمی‌آورند.

در واقع می‌توان گفت که در این روش با خم کردن قطعات ورق از وسط انواع نبشی تولید می‌شود. مشخص است که سرعت تولید در این روش بالاتر از روش فابریک است؛ اما محصولات حاصل از آن، کیفیت پایین‌تری دارند. به علاوه، تولید پروفیل‌های بال نامساوی به این روش دشوارتر است.

فابریک

برای تولید انواع نبشی فابریک از شمش فولادی به عنوان ماده اولیه استفاده می‌شود. در این روش ابتدا شمش فولادی در کوره‌های مخصوص حرارت می‌بیند تا جایی‌که کاملا فرم‌پذیر شود.

 سپس شمش گداخته با عبور از زیر دستگاه‌های نورد به پروفیل‌هایی با سطح مقطع V یا L شکل تبدیل میشود. در این روش انواع نبشی با دقت و کیفیت بالاتری در مقایسه با روش دیگر، یعنی پرسی تولید می‌شوند و در نتیجه قیمت بالاتری هم پیدا می‌کنند.

انواع نبشی بر اساس اندازه بال‌ها

همان‌طور که قبلا هم اشاره کردیم، یکی از مهم‌ترین مشخصات فنی پروفیل‌های angle bar اندازه بال آن‌ها است و بر همین مبنا می‌توان آن‌ها را در دو دستۀ بال مساوی و بال نامساوی تقسیم‌بندی کرد. در ادامه بیشتر با این انواع نبشی براساس اندازه آشنا خواهیم شد.

انواع نبشی براساس اندازه بال

بال مساوی

در انواع نبشی بال مساوی اندازه دو بال کاملاً یکسان و برابر است. این نوع پروفیل‌ها را در نقشه‌های صنعتی با حرف انگلیسی L مشخص می‌کنند. به علاوه، در کنار حرفL از یک عدد هم به منظور نشان دادن اندازه بال استفاده خواهد شد.

اسپیرال

angle bar اسپیرال یا گرم نورد دیده، از انواع نبشی بال مساوی سبک به شمار می‌رود که از فرایند نورد گرم به دست می‌آید. این محصول در سایزهای مشخص ۲۰*۲۰*۲ تا ۵۰*۵۰*۵ تولید می‌شود و از کیفیت‌های بسیار بالایی برخوردار است. 

استفاده از مرغوب‌ترین شمش‌های فولادی در کنار روش‌های تولید دقیق از جمله دلایلی است که موجب کیفیت بالای انواع نبشی اسپیرال خواهد شد.

 از اسپیرال‌ها به صورت گسترده در ساخت دستگاه‌های صنعتی استفاده می‌کنند؛ چرا که در عین مقاومت بالایی که دارند، فرم‌دهی و سوراخکاری انواع نبشی اسپیرال هم به راحتی امکان‌پذیر است.

بال نامساوی

برخلاف انواع نبشی بال مساوی، این دسته از انواع angle bar بال‌هایی با اندازه‌های نامساوی دارند. در نقشه‌های صنعتی بال نامساوی‌ها را با حرف v نشان می‌دهند. 

در کنار این حرف مسلما نیاز است که از دو عدد برای نشان دادن اندازۀ متفاوت هر کدام از بال‌ها استفاده شود. برای مثال، از علامت اختصاری L200*100 برای نشان دادن انواع نبشی با بال‌های ۱۰۰ و ۲۰۰ میلیمتری کمک می‌گیرند.

آراد آهن مرکز فروش انواع آهن آلات به قیمت درب کارخانه. 

برای اطلاع از قیمت ها و مشاوره رایگان کارشناسان فروش ما بر روی دکمه زیر کلیک کنید یا با شماره درج شده روی سایت تماس بگیرید .

انواع نبشی بر اساس وزن

مشخصات فنی مقاطع فولادی از جمله: ضخامت، طول، عرض و وزن آن‌ها باید مطابق با استانداردهای جهانی باشد. در غیر این صورت استفاده از آن‌ها با محدودیت همراه خواهد بود. 

در میان این مشخصات شاید بتوان گفت که وزن مهم‌ترین مشخصه به شمار می‌رود؛ چرا که روی قیمت گذاری مقاطع فولادی به صورت مستقیم اثر می‌گذارد. پس در جواب سوال انواع نبشی چیست؟ می‌توان به انواع نبشی براساس وزن هم اشاره کرد که در ادامه به معرفی آن‌ها خواهیم پرداخت.

سبک

اگر این پروفیل با ابعادی کمتر از آن‌چه به عنوان مشخصات فنی در استانداردها مشخص شده، تولید شود؛ به طور مسلم وزن نهایی کمتری هم پیدا خواهد کرد. 

به پروفیل‌هایی که وزنی کمتر از استانداردها دارند، انواع نبشی سبک گفته می‌شود. این دسته از پروفیل‌ها قیمت به مراتب پایین‌تری نسبت به انواع نبشی سنگین دارند؛ اما باید تنها در موقعیت‌هایی از پروژه مورد استفاده قرار گیرند که تحت فشار و نیروی زیادی نیستند.

سنگین

در صورتی که پروفیل مورد نظر کاملا مطابق با ابعاد مشخص شده در استانداردهای اروپایی تولید شود، وزن استاندارد پیدا می‌کند و به آن پروفیل سنگین گفته می‌شود. 

انواع نبشی سنگین قیمت بالاتری دارند؛ اما در عوض می‌توان از آن با خیالی آسوده در موقعیت‌های حساس و سنگین پروژه استفاده کرد.

نبشی پرسی

انواع نبشی بر اساس استاندارد

تولیدکنندگان از استانداردهای مختلفی برای ساخت مقاطع فولادی و از جمله angle bar استفاده می‌کنند. در هر کدام از استانداردها معیارها و فاکتورهای متفاوتی ملاک قرار می‌گیرد. 

در ادامه به معرفی انواع نبشی که براساس دو استاندارد اصلی تولید می‌شوند، می‌پردازیم:

اروپایی

در صورتی که برای تولید این مقطع فولادی استاندارد BS EN 10056 ملاک قرار گیرد، به محصولات حاصل انواع نبشی اروپایی گفته می‌شود.

 استاندارد مذکور در کشورهای اروپایی تدوین شده است و فقط به منظور تولید انواع نبشی فابریک مورد استفاده قرار می‌گیرد. به علاوه، این استاندارد تنها شامل مقاطع از جنس آهن و فولاد خواهد شد.

شایان ذکر است در این استاندارد کلیه ابعاد انواع نبشی براساس میلی‌متر مشخص می‌شوند و تنها طول شاخه مقطع فولادی است که بر اساس متر اندازه‌گیری خواهد شد.

روسی

تنها تفاوت این مقاطع فولادی در مقایسه با انواع نبشی اروپایی این است که براساس استاندارد GOST 8510-86 تولید می‌شوند. 

استاندارد مذکور در کشور روسیه تدوین شده است و تنها برای تولید مقاطع فولادی تولید شده به روش نورد گرم کاربرد دارد.

استاندارد ساختمانی

 مقاطع فولادی که از ورق سیاه با گرید st37 و به روش فرمینگ و پرسی تولید می‌شوند، تحت استاندارد DIN 1022 به دست می‌آیند. براساس این استاندارد طول بال انواع نبشی باید بین ۲۰ تا ۵۰ میلیمتر باشد.

انواع نبشی براساس جنس

تا اینجای مقاله آنچه گفتیم در مورد پروفیل‌های فولادی و آهنی بود؛ در صورتی که انواع نبشی از نظر جنس هم با تنوع بسیار بالایی در بازار یافت می‌شود. در ادامه شما را با جنس‌های مختلف این پروفیل آشنا خواهیم کرد.

انواع نبشی براساس جنس

آهنی

angle bar تولید شده از جنس فولاد و آلیاژ کربن را انواع نبشی آهنی می‌گویند. این نوع angle bar کاربردهای فراوانی دارد و استفاده از آن بسیار رایج است. همان‌طور که گفتیم این پروفیل‌ها به دو روش فابریک و پرسی تولید می‌شوند.

گالوانیزه

این محصولات از گالوانیزاسیون کردن پروفیل‌های آهنی به دست می‌آیند. در این فرایند یک روکش از جنس عنصر روی سطح این محصولات را می‌پوشاند تا آن‌ها را در برابر رطوبت و زنگ‌زدگی مقاوم کند. 

البته می‌توان انواع نبشی گالوانیزه را از فرمینگ ورق گالوانیزه نیز به دست آورد که تولید به این روش کمتر دیده می‌شود. انواع نبشی گالوانیزه به منظور تولید ساپورت یا سینی گالوانیزه برق برای محافظت از انواع کابل کاربرد دارند.

استیل

برای ساخت انواع نبشی استیل از فولاد ضدزنگ استفاده می‌شود. به دلیل خاص بودن جنس و سخت بودن مراحل تولید، این محصولات قیمت بسیار بالایی دارند. از این رو، تنها در مواردی از جنس استیل استفاده می‌شود که امکان استفاده از سایر متریال‌های مقاوم در برابر رطوبت و زنگ‌زدگی وجود ندارد. 

ورق استینلس که برای تولید انواع نبشی مورد استفاده قرار می‌گیرد، بسیار ارتجاعی و منعطف است. این موضوع باعث می‌شود که تولید محصول از آن نیاز به دقت و ظرافت بیشتری داشته باشد. به همین دلیل برای ساخت پروفیل‌های استیل تنها از روش فابریک استفاده می‌شود.

پی وی سی

برای ساخت انواع نبشی پی وی سی از مواد پلی اتیلن استفاده می‌شود که تحت عملیات اکستروژن قرار می‌گیرد. از جمله مزایای angle bar پی‌وی‌سی می‌توان به وزن سبک، تنوع زیاد رنگ، ضخامت و اندازه‌ها اشاره کرد که گسترش کاربرد را در پی داشته است.

انواع نبشی چیست؟

angle bar یکی از انواع پروفیل‌های باز فولادی است که کاربردهای فراوانی دارد. انواع نبشی براساس پارامترهای مختلف عبارتند از:

نحوه تولید: فابریک و پرسی؛

اندازه‌ی بال‌ها: بال مساوی، اسپیرال و بال نامساوی؛

وزن: سبک و سنگین؛

استاندارد: اروپایی، روسی و ساختمانی.

شایان ذکر است که علاوه بر انواع نبشی فولادی یا آهنی می‌توان در بازار این محصول را با جنس‌های مختلف: استیل، گالوانیزه و پی‌وی سی نیز مشاهده کرد.